Background
strapi: https://strapi.goodlunch.cz

Dobrou chuť

Jak zní dobrou chuť v Goodlunch? Podívejte se na příklady ze světa.

Dobrou chuť třeba v estonštině

Každý den si přejeme "Dobrou chuť". Ale jak takové spojení zní v katalánštině anebo Řečtině?

Zdvořilostní fráze používaná na začátku společného jídla

angličtina: enjoy your meal, bon appétit arabština: شَهْيَة طَيِّبَة arménština: բարի ախորժակ běloruština: смачна есці bulharština: добър апетит dánština: velbekomme esperanto: bonan apetiton estonština: head isu finština: hyvää ruokahalua francouzština: bon appétit gruzínština: გაამოთ, გაამოს, ღმერთმა შეგარგოთ hebrejština: בְּתֵאָבוֹן, לְתֵאָבוֹן italština: buon appetito japonština: どうぞよく召し上げて下さい jidiš: עסט געזונטערהײט, עס געזונטערהײט kannadština: ಚೆನ್ನಾಗಿ ಊಟ ಮಾಡಿ katalánština: bon profit korejština: 맛있게 드세요 laoština: ຈະເຣີນອາຫານ latina: bene sapiat litevština: gero apetito, skanaus, skalsa, skalsink lotyština: labu apetīti maďarština: jó étvágyat mongolština: сайхан хооллоорой, хооллоорой němčina: guten Appetit, Mahlzeit nizozemština: eet smakelijk, smakelijk polština: smacznego portugalština: bom apetite rumunština: poftă bună ruština: приятного аппетита řečtina: καλή όρεξη slovenština: dobrú chuť slovinština: dober tek svahilština: karibu chakula španělština: buen provecho švédština: smaklig måltid thajština: เชิญทานครับ turečtina: afiyet olsun ukrajinština: смачного vietnamština: ăn nào

Chuť

Chuť je smysl, který je zodpovědný za vnímání chuti jakožto vjemu, který spolu s čichem a stimulací trojklaného nervu (pro hmatové vnímání textury a teploty) určuje senzorické vnímání potravy (ke kterému se primárně vyvinula), ale i dalších látek. Za vnímání chuti je v mozku zodpovědná chuťová kůra.

U člověka existují chuťové receptory vnímající hořké, sladké, slané, kyselé, umami (lahodné či bílkovinné) a podle nových výzkumů i „vápníkové“, tučné, či salmiak (Chlorid amonný). Pravděpodobně existují i receptory vnímající některé komplexní sacharidy, tedy chuť „škrobovou“. Ájurvéda rozlišuje vedle čtyř základních chutí ještě trpkost a pálivost. Ty jsou však z biologického hlediska zprostředkovány hmatovými mechanoreceptory resp. receptorem teploty TRPV1 (proto je vnímání pálivosti podobné vnímání vysoké teploty) a spadají tak pod jiné smysly.